Dětem podáváme každý den čerstvé jídlo. Svačiny připravujeme sami, obědy dovážíme z Farmářského bistra U Lidušky.
Řídíme se následujícími zásadami:
- Jíst dobře – jíst opravdové čerstvé jídlo a vyhnout se průmyslově zpracovaným potravinám. Vařit bez instantních směsí se sníženým obsahem soli, cukru a koření.
- Jíst pestře, co nejvíc využívat sezónní suroviny.
- Maximálně využívat lokálních surovin.
- Pokusit se omezit jednorázové obaly.
- Minimalizovat plýtvání – zbytky a skořápky končí u slepiček, staré pečivo u králíků.
Koncept týdenního jídelníčku:
Dopolední svačina
2x týdně mléčné výrobky, 1x týdně pomazánka s pečivem, 1x týdně kaše. Ovocné saláty, smoothie, ovocné koktejly apod. Ve čtvrtek na cesty připravují svačiny dětem rodiče.
V sezóně je vždy čerstvé ovoce i zelenina. V zimě domácí marmelády bez konzervantů a připravované šetrně, aby zůstaly alespoň nějaké vitamíny.
Odpolední svačina
Domácí moučník nebo dezert, příp. pečivo místních pekařů
Chceme, aby se zdravé jídlo pro děti stalo nejen zdrojem síly, ale i zdrojem radosti. Aby věděly, odkud se jídlo bere, a budovaly v sobě vztah k Zemi, která je nám zdrojem, a o kterou je třeba pečovat a chránit ji.