Stravování

Dětem podáváme každý den čerstvé jídlo. Svačiny připravujeme sami, obědy dovážíme z Farmářského bistra U Lidušky.

Řídíme se následujícími zásadami:

  • Jíst dobře – jíst opravdové čerstvé jídlo a vyhnout se průmyslově zpracovaným potravinám. Vařit bez instantních směsí se sníženým obsahem soli, cukru a koření.
  • Jíst pestře, co nejvíc využívat sezónní suroviny.
  • Maximálně využívat lokálních surovin.
  • Pokusit se omezit jednorázové obaly.
  • Minimalizovat plýtvání – zbytky a skořápky končí u slepiček, staré pečivo u králíků.

Koncept týdenního jídelníčku:

Dopolední svačina
2x týdně mléčné výrobky, 1x týdně pomazánka s pečivem, 1x týdně kaše. Ovocné saláty, smoothie, ovocné koktejly apod. Ve čtvrtek na cesty připravují svačiny dětem rodiče.
V sezóně je vždy čerstvé ovoce i zelenina. V zimě domácí marmelády bez konzervantů a připravované šetrně, aby zůstaly alespoň nějaké vitamíny.

Odpolední svačina
Domácí moučník nebo dezert, příp. pečivo místních pekařů

Chceme, aby se zdravé jídlo pro děti stalo nejen zdrojem síly, ale i zdrojem radosti. Aby věděly, odkud se jídlo bere, a budovaly v sobě vztah k Zemi, která je nám zdrojem, a o kterou je třeba pečovat a chránit ji.

Ukázka jídelníčku